Ezért egyél répát! – 1 leves, 1 főétel, 1 desszert répából, kezdőknek

A répa az egyik legegészségesebb zöldség, hiszen tele van béta-karotinnal. Rendszeres fogyasztása elősegíti a szem egészségének védelmét. A répának édeskés az íze, de nagyon könnyű vele dolgozni. Ráadásul egész évben elérhető és nem csak főétel, hanem leves, saláta és desszert is készíthető ebből a nagyszerű zöldségből. A cikkben 3 receptet mutatunk be. Mindhármat elkészítheted egészséges verzióban is, így nem csak a konyhai tudásod gyarapszik, de még a fránya kilók ellen is tettél valamit.
A sárgarépa nagyon finom - Ezért egyél répát! – 1 leves, 1 főétel, 1 desszert répából, kezdőknek – és még a kezdők is boldogulnak vele.

Szerecsendiós sárgarépakrém leves hozzávalói:

· 3 közepes sárgarépa

· 1 csokor petrezselyemzöld

· 1 kis fej vöröshagyma

· 3 gerezd fokhagyma

· 2 evőkanál barna rizsliszt

· 2 dl sovány tejföl

· ízlés szerint só, bors, szerecsendió

· 1 csipet őrölt chili

· 1 nagyobb fej zeller (ez lesz a zöldség alaplé)

· 1-2 darab teljes kiőrlésű lisztből készült kifli

· 1 evőkanál vaj

· pirított kiflikarikák

Hogyan készítsd el?

Tedd fel a meghámozott és felkockázott zellert főni. Egy másik edényben olvaszd meg a vajat, majd dobd rá a felaprított hagymákat. Hámozd meg és vágd apró kockákra a sárgarépát és dinszteld meg a hagymás vajon. Mikor a zeller megpuhult, öntsd fel a zöldségalaplével a répalevest. Természetesen, a zeller is mehet a leveshez. Amikor már majdnem kész a leves, add hozzá a fűszereket. Közben keverd el a tejfölt és a barna rizslisztet.

Pürésítsd botmixerrel a levest, aztán add hozzá a lisztes tejfölös keveréket. Végezetül, szórd meg felaprított petrezselyemzölddel. Pirított kiflikarikákkal tálald.

Fasírt egyszerűen sárgarépával hozzávalói:

· 10 dkg köles

· 3 kisebb répa

· 4 dkg liszt

· 1 tojás

· ízlés szerint tarka bors és só

· 1 nagy csokor friss petrezselyemzöld

Hogyan készítsd el?

Főzd meg a kölest enyhén sós vízben, majd hűtsd azt le. Hámozd és mosd meg a répákat és reszeld azokat le. Egy nagyobb tálba tedd bele a kihűlt kölest, a lereszelt répát, a lisztet, a tojást, a fűszereket és a nagyon apróra vágott petrezselyemzöldet. Vízzel formázz golyókat az összetevőkből – miután alaposan összekeverted azokat – majd egy kicsit lapogasd meg mindet. Majd nagyon kevés olajon süsd ki a zöldséges golyókat, de sütőpapírral bélelt tepsiben is kisütheted a zöldséges lepényeket. Salátával tálald.

Sütés nélküli répás desszert hozzávalói:

· 50 dkg bármilyen keksz, ami az ízlésednek megfelel

· 2 nagyobb alma

· 2 sárgarépa

· 1 vaníliás cukor

· 10 dkg porcukor

· 1 vanília rúd

· 1 teáskanál fahéj

· 10 dkg őrölt mandula

· kókuszreszelék

· ½ csésze kókusztej

Először is hámozd meg az almát és a sárgarépát, majd reszeld le azokat. Törd össze, vagy daráld le a kekszet. Keverd hozzá a cukrot, a porcukrot, a vaníliarúd kikapargatott belsejét, a vaníliás cukrot, a fahéjat, az őrölt mandulát és a kókusztejet. Végezetül, a lereszelt répát és almát is add hozzá.

Formálj golyókat a masszából. Ha nem áll össze, adj még hozzá egy kevés kókusztejet. Ha túlságosan lágy, akkor még darált kekszet. A golyókat forgasd meg a kókuszreszelékben. Fogyasztás előtt, legalább egy órára tedd hűtőbe az egészséges desszertet.

Kapcsolódó cikkek

A zabpehelylisztből készült palacsinta - Legyen az első desszerted a palacsinta! – Készítsd zabpehely lisztből, mutatjuk is, hogy miért! – nagyon egészséges.

Legyen az első desszerted a palacsinta! – Készítsd zabpehelylisztből, mutatjuk is, hogy miért!

A hagyományos palacsinta helyett, ma már számtalan más lehetőségünk is van, hogy egészséges palacsintát készítsünk. Süthetjük a palacsintát zabpehelylisztből is. Mutatjuk is, hogy miért!

A leves készítése - Szeretnél meg tanulni főzni? – Ezzel a 3 levessel kezdd! – nem túl bonyolult.

Szeretnél meg tanulni főzni? – Ezzel a 3 levessel kezdd!

Talán minden étel közül, a levest a legkönnyebb készíteni. Ha még nem érzed biztosnak magad a konyhában, kezdd te is a levessel a főzést a konyhában.

A sütésnélküli desszertek is - 2 egészséges, sütés nélküli desszert – nagyon ízletesek.

2 egészséges, sütés nélküli desszert

Ha kezdő szakács vagy, de szeretnél minél hamarabb profi cukrász lenni, akkor először mindenképpen sütés nélküli desszerteket készíts. Ezek is rendkívül finomak és nem is lehet azokat elrontani.