Legyen az első desszerted a palacsinta! – Készítsd zabpehelylisztből, mutatjuk is, hogy miért!

Miért olyan egészséges a zabpehelyliszt? A zabpehelyliszt nem csak oldható, hanem oldhatatlan rostost is tartalmaz. Mindkét rosttípus hozzájárul a szívbetegség megelőzéséhez. Kétféle koleszterin létezik. Az egyik a HDL, azaz a jó koleszterin, míg a másik, az LDL, azaz a rossz koleszterin. A zabliszt csökkenti az LDL - koleszterinszintet, ezzel pedig csökken a szív - és érrendszeri betegségek kialakulásának a kockázata. A zabpehelyből, illetve a zablisztből készült táplálékok hasznosak lehetnek a cukorbetegséggel és a magas vércukorszinttel küzdő betegek számára, hiszen részt vesz a vércukorszint szabályozásában.
A zabpehelylisztből készült palacsinta - Legyen az első desszerted a palacsinta! – Készítsd zabpehely lisztből, mutatjuk is, hogy miért! – nagyon egészséges.

A zabliszttel kapcsolatban még az is bebizonyosodott, hogy szerepe van a vérnyomás csökkentésében, azaz a szisztolés és a diasztolés vérnyomás értékei is csökkennek, ha rendszeresen fogyasztjuk a zabot, mint rostban gazdag táplálékot.

A zab csökkenti az éhségérzetet. A zab a magas rosttartalmánál fogva, könnyen eltelít, így kevésbé érezzük magunkat éhesnek. Könnyen eltelít és még az emésztésünket is rendbe rakja.

Ha már palacsintát szeretnél sütni, akkor ne a hagyományos palacsintát készítsd el. Lehet, hogy a nagyi palacsintája finom, lehet, hogy imádod is, de hidd el, a hagyományos fehér búzalisztből készült, olajban kisütött palacsinta rengeteg fölösleges kalóriát tartalmaz, ami biztos, hogy nem egészséges.

Azonban a zabpehelylisztből készült palacsinta nem csak könnyed, nem csak finom, hanem rendkívül egészséges is, ráadásul, mivel a zab, magas rosttartalommal bír, így hamar eltelít, így nem eszed magad palacsintából degeszre. Habár, ebből a palacsintából többet is megehetsz, de akkor mindenképpen ügyelj a töltelékre, azaz a palacsintatöltelék is készüljön friss, szezonális gyümölcsökből és egészséges hozzávalókból.

A zabpehelylisztes palacsinta hozzávalói:

· 20 dkg zabpehelyliszt

· 1 tojás

· 2 dl zsírszegény tej

· 1 dl szénsavas ásványvíz

· 1 csipet só

· 2 teáskanál nyírfacukor vagy méz

· kókuszolaj

Hogyan készítsd el?

Keverd össze egy tálban a hozzávalókat. Kókuszolajat is tegyél a palacsintatésztába. Hogy mennyit? Én egy evőkanálnyit szoktam, mert így sütésnél csak nagyon vékonyan kell kikenni a palacsintasütő serpenyőt. Mivel a zabpehely könnyen magába szívja a folyadékot, így, ha vékony palacsintákat szeretnél, akkor még sütés közben is hígíthatod tejjel, vagy szódavízzel a palacsinta tésztáját. Próbáld ki ezt az egészséges palacsintaváltozatot, mert valóban egy hihetetlenül könnyű és nagyon ízletes palacsintát kapsz majd. Ügyelj arra, hogy sütésnél meg ne égjen a palacsinta. Akkor jó ez a desszert, ha éppen csak aranybarnára pirul mindkét oldala.

Kapcsolódó cikkek

A zabpehelylisztből készült palacsinta - Legyen az első desszerted a palacsinta! – Készítsd zabpehely lisztből, mutatjuk is, hogy miért! – nagyon egészséges.

Legyen az első desszerted a palacsinta! – Készítsd zabpehelylisztből, mutatjuk is, hogy miért!

A hagyományos palacsinta helyett, ma már számtalan más lehetőségünk is van, hogy egészséges palacsintát készítsünk. Süthetjük a palacsintát zabpehelylisztből is. Mutatjuk is, hogy miért!

Az aperitif - 5 aperitif, amit a vendégeinknek kínálhatunk – íze többnyire kellemes, fűszeres, gyógynövényes.

5 aperitif, amit a vendégeinknek kínálhatunk

Az aperitif mellett kellemesen elbeszélgethetünk a vendégeinkkel, miközben még étvágygerjesztőként is hat.

A zellerből - Nem szereted a zellert? Mutatjuk, miért érdemes rendszeresen fogyasztani! –sokféle étel készülhet.

Nem szereted a zellert? Mutatjuk, miért érdemes rendszeresen fogyasztani!

A zeller erős illattal és kevésbé jellemző ízvilággal rendelkezik. Ha eddig nem kedvelted, ideje megszeretni, mert sokféle változatban elkészíthető.