Legyen az első desszerted a palacsinta! – Készítsd zabpehelylisztből, mutatjuk is, hogy miért!

Miért olyan egészséges a zabpehelyliszt? A zabpehelyliszt nem csak oldható, hanem oldhatatlan rostost is tartalmaz. Mindkét rosttípus hozzájárul a szívbetegség megelőzéséhez. Kétféle koleszterin létezik. Az egyik a HDL, azaz a jó koleszterin, míg a másik, az LDL, azaz a rossz koleszterin. A zabliszt csökkenti az LDL - koleszterinszintet, ezzel pedig csökken a szív - és érrendszeri betegségek kialakulásának a kockázata. A zabpehelyből, illetve a zablisztből készült táplálékok hasznosak lehetnek a cukorbetegséggel és a magas vércukorszinttel küzdő betegek számára, hiszen részt vesz a vércukorszint szabályozásában.
A zabpehelylisztből készült palacsinta - Legyen az első desszerted a palacsinta! – Készítsd zabpehely lisztből, mutatjuk is, hogy miért! – nagyon egészséges.

A zabliszttel kapcsolatban még az is bebizonyosodott, hogy szerepe van a vérnyomás csökkentésében, azaz a szisztolés és a diasztolés vérnyomás értékei is csökkennek, ha rendszeresen fogyasztjuk a zabot, mint rostban gazdag táplálékot.

A zab csökkenti az éhségérzetet. A zab a magas rosttartalmánál fogva, könnyen eltelít, így kevésbé érezzük magunkat éhesnek. Könnyen eltelít és még az emésztésünket is rendbe rakja.

Ha már palacsintát szeretnél sütni, akkor ne a hagyományos palacsintát készítsd el. Lehet, hogy a nagyi palacsintája finom, lehet, hogy imádod is, de hidd el, a hagyományos fehér búzalisztből készült, olajban kisütött palacsinta rengeteg fölösleges kalóriát tartalmaz, ami biztos, hogy nem egészséges.

Azonban a zabpehelylisztből készült palacsinta nem csak könnyed, nem csak finom, hanem rendkívül egészséges is, ráadásul, mivel a zab, magas rosttartalommal bír, így hamar eltelít, így nem eszed magad palacsintából degeszre. Habár, ebből a palacsintából többet is megehetsz, de akkor mindenképpen ügyelj a töltelékre, azaz a palacsintatöltelék is készüljön friss, szezonális gyümölcsökből és egészséges hozzávalókból.

A zabpehelylisztes palacsinta hozzávalói:

· 20 dkg zabpehelyliszt

· 1 tojás

· 2 dl zsírszegény tej

· 1 dl szénsavas ásványvíz

· 1 csipet só

· 2 teáskanál nyírfacukor vagy méz

· kókuszolaj

Hogyan készítsd el?

Keverd össze egy tálban a hozzávalókat. Kókuszolajat is tegyél a palacsintatésztába. Hogy mennyit? Én egy evőkanálnyit szoktam, mert így sütésnél csak nagyon vékonyan kell kikenni a palacsintasütő serpenyőt. Mivel a zabpehely könnyen magába szívja a folyadékot, így, ha vékony palacsintákat szeretnél, akkor még sütés közben is hígíthatod tejjel, vagy szódavízzel a palacsinta tésztáját. Próbáld ki ezt az egészséges palacsintaváltozatot, mert valóban egy hihetetlenül könnyű és nagyon ízletes palacsintát kapsz majd. Ügyelj arra, hogy sütésnél meg ne égjen a palacsinta. Akkor jó ez a desszert, ha éppen csak aranybarnára pirul mindkét oldala.

Kapcsolódó cikkek

A sütésnélküli desszertek is - 2 egészséges, sütés nélküli desszert – nagyon ízletesek.

2 egészséges, sütés nélküli desszert

Ha kezdő szakács vagy, de szeretnél minél hamarabb profi cukrász lenni, akkor először mindenképpen sütés nélküli desszerteket készíts. Ezek is rendkívül finomak és nem is lehet azokat elrontani.

Az aperitif - 5 aperitif, amit a vendégeinknek kínálhatunk – íze többnyire kellemes, fűszeres, gyógynövényes.

5 aperitif, amit a vendégeinknek kínálhatunk

Az aperitif mellett kellemesen elbeszélgethetünk a vendégeinkkel, miközben még étvágygerjesztőként is hat.

A leves készítése - Szeretnél meg tanulni főzni? – Ezzel a 3 levessel kezdd! – nem túl bonyolult.

Szeretnél meg tanulni főzni? – Ezzel a 3 levessel kezdd!

Talán minden étel közül, a levest a legkönnyebb készíteni. Ha még nem érzed biztosnak magad a konyhában, kezdd te is a levessel a főzést a konyhában.