Nem szereted a zellert? Mutatjuk, miért érdemes rendszeresen fogyasztani!

A zeller egyik pozitív tulajdonsága, hogy lúgosítja a szervezetünket. Íze jó, habár kissé semleges, míg az illata intenzív, főleg hámozás előtt. A zeller, az egyik legegészségesebb zöldség, hiszen tele van rostokkal, így az emésztésre is pozitívan hat. A rosttartalma nem csak a fogyást támogatja meg, de a magas – rosttartalmú ételek, a szívbetegségek megelőzésében is szerepet játszanak.
A zellerből - Nem szereted a zellert? Mutatjuk, miért érdemes rendszeresen fogyasztani! –sokféle étel készülhet.

A zeller antioxidáns-tartalma kiemelkedő. Az egyik ilyen antioxidáns az apigenin, amely eredményesen harcol a testben lévő szabadgyökökkel szemben.

A zeller lúgosítja a szervezetet és eredményesen harcol a testben kialakult gyulladás ellen. A zeller aktív szerepet tölt be a szívbetegség megelőzésében, hiszen nem csak az LDL- koleszterinszintet csökkenti, hanem a vérnyomást is szabályozza.

A zeller sok oldhatatlan rostot tartalmaz, amely elősegíti a fogyókúránkat azáltal, hogy fokozza a telítettség érzetet és így kevesebb kalóriát veszünk magunkhoz, ha nem vagyunk éhesek. A zeller a székrekedés egyik ellenszere, mégpedig ezt a hatását, a magas rosttartalmának köszönheti.

Pikáns sült zeller sajtmártással hozzávalói:

· 2 közepes zellergumó

· 10 dkg darált mogyoró

· 2 tojássárgája

· 10 dkg sajt

· 3 dl alacsony zsírtartalmú tej

· 10 dkg fűszeres vaj

· 10 dkg zabliszt

· só, tarka bors

Hogyan készítsd el?

Hámozd meg, majd mosd meg a zellert, aztán karikázd fel vékony szeletekre. Enyhén sózd meg a zellerkarikákat. A szokás módon panírozd be a zellert. Forgasd meg a zellerszeleteket először lisztbe, majd a felvert tojássárgájába, végül a darált mogyoróba. Azaz, most ne panírmorzsát használj. Adhatsz hozzá zabpelyhet is, így még egészségesebb lesz a zeller. A fűszeres vajban süsd ki a zellerkarikákat.

A sajtmártás készítése nagyon egyszerű. Serpenyőben hevíts vajat, adj hozzá egy kevés lisztet, majd a tej következik. Amikor már kezd besűrűsödni, keverd hozzá a lereszelt sajtot is, végezetül fűszerezd meg a mártást is.

Almás- zellersaláta hozzávalói:

· 1 nagyobb zeller

· 2 nagyobb alma

· 2 db újhagyma

· 1 evőkanál méz

· 1 evőkanál almaecet

· ízlés szerint só, őrölt chili

Hogyan készítsd el?

Hámozd meg a zellert és az almát és reszeld le azokat. Az újhagymát mosd meg és karikázd fel, a zöldjét is karikázd fel. Keverd össze az almát a zöldségekkel. Kevered össze a mézet, a fűszereket és az almaecetet, majd keverd össze alaposan a salátát. Bármilyen grillezett hús remekül passzol hozzá.

Kapcsolódó cikkek

Az aperitif - 5 aperitif, amit a vendégeinknek kínálhatunk – íze többnyire kellemes, fűszeres, gyógynövényes.

5 aperitif, amit a vendégeinknek kínálhatunk

Az aperitif mellett kellemesen elbeszélgethetünk a vendégeinkkel, miközben még étvágygerjesztőként is hat.

Kezdő szakácsok - 2 egészséges főétel csirkéből - és a csirkeételek.

2 egészséges főétel csirkéből

Kezdőknek mindenképpen a csirkés ételekkel kell kezdeni a főzést és a sütést, hiszen ezzel a legkönnyebb dolgozni és sokkal egészségesebb is, mint például a vörös húsok.

A zabpehelylisztből készült palacsinta - Legyen az első desszerted a palacsinta! – Készítsd zabpehely lisztből, mutatjuk is, hogy miért! – nagyon egészséges.

Legyen az első desszerted a palacsinta! – Készítsd zabpehelylisztből, mutatjuk is, hogy miért!

A hagyományos palacsinta helyett, ma már számtalan más lehetőségünk is van, hogy egészséges palacsintát készítsünk. Süthetjük a palacsintát zabpehelylisztből is. Mutatjuk is, hogy miért!